Teoria care dă peste cap istoria. Mormânt vechi de 600 de ani, deschis de arheologi. Ce speră cercetătorii să găsească în urma testelor
Cercetătorii spanioli au deschis mormântul unui cleric din secolul al XV-lea și i-au exhumat oasele în încercarea de a testa teoria conform căreia Cristofor Columb ar fi venit din regiunea Galicia din nord-vestul Spaniei și nu din Republica Genova.
Deși în general se crede că exploratorul s-a născut în Italia în 1451, unii susțin că, de fapt, s-a născut în Spania – fie în Galicia, Catalonia, Valencia, Mallorca sau Guadalajara – în timp ce alții au afirmat că ar fi fost de fapt portughez.
O echipă de conservatori, arheologi și antropologi criminaliști care lucrează în biserica San Martín de Sobrán din orașul galician Vilagarcía de Arousa a deschis mormântul lui Johan Marinho de Soutomaior, un nobil și arhidiacon care, potrivit taberei galiciene a lui Columb, ar fi fost vărul navigatorului.
„Putem furniza date obiective care pot închide o serie de teorii existente”
ADN-ul va fi extras din cele șapte fragmente osoase exhumate din mormânt și va fi comparat apoi cu mostre prelevate din rămășițele lui Columb și din cele ale fratelui și fiului său. Cercetătorii au colectat, de asemenea, mostre de oase de la o altă biserică din zonă, unde se crede că ar fi fost îngropate și alte posibile rude ale exploratorului.
Asociația Columb din Galicia, care susține teoria conform căreia Columb ar fi venit din regiunea din jurul estuarului Pontevedra, subliniază că numele de familie Colón (Columb în spaniolă) este bine documentat în zonă. De asemenea, s-a sugerat că Columb ar fi putut fi cavalerul galician Pedro Álvarez de Soutomaior, cunoscut și sub porecla Pedro Madruga (Petru cel care a răsărit devreme).
„Se pare că suntem mai aproape de a obține ADN-ul unui Soutomaior”, a declarat președintele asociației, Eduardo Esteban Meruéndano, pentru La Voz de Galicia.
Columb a murit în orașul spaniol Valladolid din Spania în 1506, dar a dorit să fie înmormântat pe insula Hispaniola, care este astăzi împărțită între Haiti și Republica Dominicană. Rămășițele sale au fost duse acolo în 1542, mutate în Cuba în 1795 și apoi aduse la Sevilla în 1898, când Spania a pierdut Cuba după războiul hispano-american.
Deși au fost colectate mostre din rămășițele lui Columb între 2004 și 2005, cercetătorii au trebuit să aștepte 16 ani pentru dezvoltarea tehnologiei necesare pentru o analiză adecvată care să determine adevăratele origini ale exploratorului.
„Nu există nicio îndoială din partea noastră – cu privire la originea sa italiană , dar putem furniza date obiective care pot închide o serie de teorii existente”, a declarat anul trecut José Antonio Lorente, cercetătorul principal al studiului ADN de la Universitatea din Granada.